Basic sadelkunskap 101

Alla mina sadelböcker som var kvar (mitt projektarbete)  lade jag ut på klubbens loppis och nu existerar inte fler till salu! 
 
Tänkte därför på er som inte har min superbraiga bok (är man stolt så är man), och för er som redan har den såklart, repostar jag ett väldigt intressant inlägg av ryttarduon.blogg.se som har slagit huvudet på spiken. Läs och sug i er eventuell ny kunskap! Det bästa med inlägget är de pedagogiska bilderna!
 
 
"Så nu tänkte jag ta lite om hur man hittar en sadel som passar. Jag tycker sadlar är väldigt kul, hade det inte varit så långt bort så hade jag utbildat mig till sadelmakare och utprovare. Jag hoppas det ändå kan bli så någon gång i framtiden för det är verkligen något jag tycker är kul och intressant! Därför så har jag snappat upp väldigt mycket information inom ämnet, jag är verkligen inget proffs eller utbildad. Men jag är realistisk och har lärt mig rätt mycket om det så något blåbär är jag inte iallafall, vill säga att jag har rätt bra koll :)

Det är alltid bra att ta hjälp av utbildade människor när det kommer till sadlar, det är trots allt den viktigaste utrustningen man köper till hästen. Men tänk på att det finns bra och mindre bra utprovare och det är trots allt ryttaren som känner sin häst bäst. Så provrid, prova många olika sadlar och se vad hästen och du själv som ryttare trivs bäst med. Bara för att sadeln ligger bra i stallet så behöver den inte ligga bra eller vara omtyckt av hästen när du rider.

Några viktiga saker att veta är om hästen är rak eller svängd i sin rygg, om den är bred eller smal, platt/rund eller takformad och hur lång hästens rygg är. Ni ser några bilder på de olika här nedan.



Har man en häst med svängd rygg så behöver man en svängd sadel, en häst med takformad rygg behöver en sadel med takformade bossor osv. Ryggens längd mäts från 5 cm/tre fingrar (lite delade meningar) bakom hästens bogblad till sista revbenet. En sadel får inte vara för lång, då kan den klämma på länden och den kan orsaka obehag eller åka fram.

Sedan så har man ju sadelns storlek med ex. 17" (tum) osv. Det är hur stor sadel ryttaren behöver, det har inget med hästen att göra. En stor häst kan ha en sadel som är 16" om ryttaren är liten. Men man får vara lite försiktig om man som ryttare är lång och ex behöver 17,5" och hästen har en kort rygg, då kan sadeln bli för lång, då kanske man får leta efter en sadel med kortare anläggningsyta ex med rundbossor.



En bra tillpassade sadel ska ligga an med hela bossan mot hästens rygg, den ska inte klämma någonstans eller släppa så att det glappar. Den ska ligga still när man rider, inte glida åt något håll och inte ryckas fram eller bak, gunga eller liknande. Bara följa med hästens rörelser men stanna där den ska vara. En sadel som glider fram och hamnar på/mot bogbladen stör hästens rörelser och den kan bli ovillig att röra sig och få ont.

Om man redan har en sadel och inte vet vad det är för vidd & tum på den så brukar det stå under kåporna, ev på lädret som skyddar överkåpan mot sadelgjordens spännen om det är en hopp eller allroundsadel. Olika märken har vidderna i olika format, vissa sadlar som bla. Prestige mäter sina i cm, då brukar det ex. stå 34 och då är det en normal mot vid osv. Andra märken har sina i siffror och då kan det stå tex 3 och i ett märke kan det vara normal medans i ett annat kan det betyda vid, man får ta reda på just det märkets. Annars kan det även stå MW, W, XW osv och det är precis som det låter "medium wide", "wide" och "extra wide". Tum står som vanligt ex 17,5" och det är alltså sitsstorleken som jag nämnde tidigare.





Det finns som sagt mycket man ska gå igenom för att se om en sadel passar eller inte. Sadeln ska komma ner på hästens rygg, inte ligga "uppe på" och inte kunna gungas fram och tillbaka om man tycker på bakvalvet. Man ska även få in ca 3 fingrar mellan sadelns framvalv och hästens manke när ryttaren sitter i sadeln.

Och tänk på att om du tänker använda padd under sadeln så prova ut sadeln med padden, köper man en sadel i lagom vidd och sedan sätter under en padd så kan sadeln bli för smal. Vid hoppning brukar det vara bra att ha en fårskinnspadd under sadeln för då kan hästens skuldror vidga sig när den hoppar utan att sadeln trycker. 

Det är även viktigt att kolla så att sadeln ligger i jämnvikt. Den får inte luta bakåt eller framåt, om en sadel får tyngdpunkten för långt bak så hamnar allt tryck långt bak på hästens rygg och hamnar den för långt fram så kan det trycka framtill istället. 



Som sagt, det är en hel del som ska passa när man provar ut en sadel.
Kom ihåg att det är bättre att rida barbacka än att rida med en sadel som inte passar
och att det kan ta tid att hitta en sadel både du och hästen trivs i. Ta hjälp av kunniga
människor runtomkringd dig eller åk på sadelprovning där man kan få möjlighet att prova
många olika sadlar och jämföra, en sadel är en investering, den kan vara dyr men det är värt det
."

Så sant som det var sagt. Huvudet på spiken Emily!
 

Kommentarer
Postat av: Julia

Hej! Råkade av ren slump hamna på din blogg när jag kollade runt på sadlar ;) Helt sjukt bra inlägg du gjort om sadlar/sadelläge etc.! Har lärt mig en hel del :) Så tack för det! :) / Julia

Svar: Alltid kul att hjälpa till, bra att du uppskattade det :D
Alexandra

2013-12-12 @ 09:58:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0