I bettens tecken

Bettinpassning är är väldigt viktigt moment i hästens utrustning och välmående. Därför kommer det komma upp några inlägg om detta, både med mina och andras åsikter. 

Vi kickstartar med Elvira.webrider.se!
 

"Tänkte gå igenom lite basic saker som jag lärde mig hos hästtandläkaren i torsdags. En del av er kanske känner till det redan, andra finner det förhoppningsvis lika intressant att lära sig som jag gjorde! Hur hästens mun fungerar är en stor punkt i vår hästhållning som får alldeles för lite uppmärksamhet. Många hästar har bettrelaterade skador i sin mun, något som i de flesta fall ju tyvärr beror på okunskap från oss människor.

Är bettet för stort för hästen så ger det dubbla signaler när det ligger i hästens mun. För stort är det när man kan dra det en centimeter, eller mer, åt ena hållet när det ligger i hästens mun. Varför ger ett för stort bett dubbla signaler? När man rider och ska svänga vänster, då tar man ju i vänstertygeln. Men är bettet för stort så tar det en viss tid för bettet att glida igenom och påverka vänster mungipa. Under tiden som bettet glider igenom med sina en, två centimeter så singnaleras det till höger mungipa istället. Bettet och bettringen lägger tryck på högersidan som når hästen snabbare än ens vänstra tygeltag. Därför uppstår det en förvirring hos hästen när den uppfattar att den ska svänga till höger, för att sedan direkt efter bli korrigerad till vänster.

Det finns såklart många fler negativa effekter av ett för stort bett. En av dem är att hästen biter sig i kinderna när bettringarna inte ligger korrekt. Är bettet långt betyder det att det tar upp större del av munnen än vad det borde, samt att det går upp för högt utanför mungiporna. Bettringarna lägger sig alltså inte på det sättet som de bör ligga; är bettet för långt finns inte hästens huvud att stabilisera upp ringarna med. Det resulterar i att bettringarna trycker in hästens kinder, vilket gör att hästen tvingas bita sig själv i insida kind.

Den gröna skissen visar ett bett som ligger bra och är rätt i storleken. Bettringarna balanseras stadigt bredvid hästens kind. De två röda visar ett för stort bett, översta skissen är när bettet ligger ostört i munnen, utan tygeltag. Bettringarna är ostabila eftersom de inte stöttas upp av hästens ansikte. Den undre skissen är då hur bettet beter sig när ryttaren tar i tygeln/kortar tygeln. Bettet viks upp och bettringarna söker stöd att balansera mot. Då trycks kinden in mellan hästens käktänder, vilket slutar med bitskador på slemhinnan.

För att hästen ska kunna få ner sin föda ända ner i halsen samspelar tunga och munreflexer. Då hästen ska få i sig gräset använder den tungan, sedan kniper den av gräset med sina framtänder. När tillräckligt mycket gräs har samlats framme i munnen reagerar reflex nummer ett i munnen, den ligger ca fyra, fem centimeter in på tungan. Denna gör så att maten slängs bak till första kindtanden. Då börjar hästen alltså grovtugga födan. Sedan fortsätter reflexerna att skjuta bak maten tills födan når svalget.

Om man tittar på understa skissen ser ni att bettvikningen ligger ungefär där första reflexen befinner sig. Vad händer med bettet då, tror ni? Jo, tungan reagerar av reflexen och skjuter upp bettet till första kindtänderna. Det leder till att hästen tuggar på bettet, precis som när den grovtuggar sin mat. Hästen fortsätter att tugga på bettet tills det ramlar ner till reflex nummer ett… …för att sedan slängas bak igen. Att hästen tuggar på bettet när den trivs är alltså en feluppfattning, då tuggning uppstår när bettet är för långt och flyger fram och tillbaka i munnen. Vad uttrycket ”tugga på bettet” egentligen menar är ”suga på bettet”. När hästen suger tag vid bettet visar den trivsel, när hästen tuggar visar den obehag. Först när hästen suger på bettet jobbar den alltså med ro.

Zito med ett för stort bett, på bilden är det ett 12,5.

Hur kollar man då att bettet är lagom stort? Ställ dig framför hästens huvud med bettet i handen (bara bettet, inget träns). Sätt in bettet i hästens mun och håll i bettringarna med ett finger i varje. Testa rucka lite på det. Känns det lite löst och ostabilt? Finns där en marginal mellan hästens mungipa och bettringen när du drar bettet åt ena sidan? Då är det för stort. Känns det fast och väl placerat? Ligger bettringarna precis intill hästen? Då är det troligtvis lagom.

Ett bett med fasta ringar bör man alltid använda i en storlek mindre än vad hästen har i lösa ringar. Zito har 11,5 i bett med lösa ringar och 10,5 med fasta. Det är inte allt för sällan som hästarna kan behöva gå ner hela två storlekar när de har fasta ringar. Kan vara bra att tänka på, när man handlar bett!"

All cred till elvira.webrider.se, både bilder och text. Jag bara sprider vidare kunskapen:)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0