Valborg

Ännu en dag att bocka av!
Skrivit dikter, ritat elplaneringar, gjort förberedelser inför engelska nationella på torsdag... Blir en hel del!
 
Nu ska jag hinna träna hade jag tänkt och sedan ska vi ta oss mot Halmstad och äta god mat, sedan får vi se vad det blir :)

Ha en trevlig Valborg allihopa, det har jag tänkt ha!

Lyfter fram

En tjej som kommer hemma från klubben som kämpat på ordentligt är Matilda Almquist.

Hon har aldrig haft en egen ponny, varit helgfodervärd på Garks ridskolehästar och för något år sedan fick hon bli helfodervärd på tävlingsponnyn Isabella Bus.

Det har varit upp- och nedgångar med istadighet, sadelbyte men de har blivit så fina ihop. I deras tävlingsdebut (som var Matildas första "riktiga" tävling någonsin) vann de New Forrest SM. 

Här har jag skramlat fram några utvecklingsbilder. Luta er tillbaka och njut.
 

Från detta:Till detta:Och slutligen detta:Ni hittar bloggen på matiildaalmquist.blogg.se


Har du någon som du tycker är värd att lyftas fram? Kommentera, berätta och länka före/efterbild så kanske det kommer upp här!

Dagens ridning

Blev travbommar med unghästarna idag och Bejing skötte sig exemplariskt. Gick i djup form över bommarna och jobbade på bra. Nöjd med passet!

Andra passet fick jag rida Michelle Pfeiffer (MP), som är lite svårstartad. De som känner mig vet att det inte är min typ av häst alls och mentalt ger jag upp då hästen ändå inte är vllig att gå fram. Avslutade ändå i ett bra tempo där vi övade sluta på medellinjen, svårare än det låter faktiskt. Men det blev bra tillslut, efter lite träget kämpande!

Har två halvdagar till med ridning denna veckan, känns bra! :)
 
Bild från förra veckans galna tur på terrängbanan!

Matkoma

Har precis kommit hem fårn Wild West Steakhouse ned klassen. De har grymt god mat där (även grymt dyr, men skolan bidrog lite) och vi åkte runt på en rodeotjur. Ska se om jag kan få tag på filmen!

Kan upplysa er om jag inte har världens bästa bordsskick när det gäller ribbs, är nog inget jag ska satsa på om jag vill imponera haha! Plockade upp hela revbensspjället och åt.  Fräsch tjej.

Trevlig kväll och nu är jag i matkoma för några dagar framåt. Nästan fantastiskt att ingen spydde när vi red tjuren!
 
 
 
 

Min helg

Vad har jag hittat på i helgen då? Jo, lördagen spenderades i Gränna då min kusin konfirmerades och jag åt hur mycket god mat som helst. Pappa och jag smet iväg och letade upp en polkagrisaffär som fortfarande hade öppet en lördagseftermiddag (nästan hela staden var stängd) och förföljdes av ett par tyskar som hade samma uppdrag i åtanke. De gav upp lite snabbt, synd för dem- mer till oss hehe... ;)


Idag har familjen ätit födelsedagslunch hos Farmor med jättegod mat och efterrätt i massor. Tror att vi alla rullade hem efteråt... Sedan hann jag med att träffa några gislavedsbor och göra upp planer för sommaren. Kan säga att det spekulerades om både forsränning och pimpa en bil rosa. Hur det slutar återstår att se, vågar knappt tänka på det haha! 

Nu sitter jag nere i Halmstad och har funderat på hur jag ska tjäna en förmögenhet på en sommar. Uppfinna en Iphone 6 kanske? Får börja skissa på en sådan imorgon... ;)

Dagens bästa kommentar

Här har vi en som tog till sig "Vikten av att berömma inlägget"!

Ang. beröm 
Red beijing igår, kände att jag var tvungen att sitta på häst ryggen igen och efter att läst din blogg flera gånger om dagen (A) heheh så bestämde jag mig för att prova beijing, red henne endel i början, men jag vet att du ridit henne mycket så ville känna på henne igen!

Duktig Alex! du har verkligen fått denna hästen fin! hon är riktigt arbetsvillig, lite vinglig än kanske men det kommer med tiden :) hon är ju nääästan ftf en bäbis :D även om kondisen inte är den super duper bästa så vill hon verkligen arbeta, väldigt mjuk i steget och väldigt go personlighet! :) 
Klappa dig själv på axeln Alex!


Tack så himla, himla mycket till klasskompisen Rebecca! Blir så himla glader, kommer nog le tills jag somnar. Wiiie! Kram till dig! :D

Kondisen-  haha håller med, den är den sämsta någonsin! Beijng blir svettig innan unghästarna blir det, det säger väl en hel del... ;) Blir bebisarna svettiga under sadeln behöver hela Beijng duschas då hon är sjöblöt. Lite tragiskt, men det blir ju bättre! :)


Önskar jag sett detta live....

Här kan ni hitta filmklippet från när Ninja avtackades. Lyllos er som fick se det, verkar varit en grym känsla där inne.

Känns himla konstigt att aldrig se Roffe och Ninja ihop igen. Hästskötaren Celia, som verkar rätt hård utåt sett fällde även hon några tårar. Har man jobbat med en häst i sju år fastnar de i hjärtat, det går nog inte undgå att de tar en del av hjärtat med sig när de sedan måste lämna en...
 
Guldtäcke till guldhästen, så som det bör vara!

Helt fascinerad

Råkade fastna inne på BLUP och la ännu en gång märke till hur fina härstammningar våra skolhästar har.
 
Vad sägs om att vi har hästar efter Careful ( Dubai, Beijng)
 
 
Corlensky G (Corlencia)


Tornesch (Diggilo, Fair Lady),Cortus (Fairytale, Frigolit),Jaguar Mail (Funchal)Cohiba (Kaktus)Callahan VDL (Kajenn)Aerline H ( Kristall)Hip Hop (Nemo)Quite Easy (Quick Step)Blev minsann förvånad över vissa av hästarna. Speciellt unghästarna ska bli häftiga att se hur de utvecklas... :)

Här märker man dessutom rätt tydligt att skolan satsar på hoppavel! 

Så himla underbart

Skrivit nationella i svenska idag,  bra innehåll blev det men tror det blev lite kort... Bara att vänta och se!

Då vi slutade så himla tidigt (vid 12 ungefär) bestämde jag mig för att rida innan jag körde bilen hemåt. Så himla glad att jag gjorde det för vädret var toppen, jag red bra och var inte så himla lat av mig. Ridningen från igår på Fair Lady satt kvar i kroppen och jag var mycket tydligare med inramningen, avsaktningar och ridningen överhuvudtaget. Red travbommar, galoppbommar och red igenom henne helt enkelt. Inte det vackraste ridpasset vi gjort, men ett nyttigt sådant.

Denna hästen är för mig ett lyckopiller.
Hur ska jag kunna lämna denna tös på Plönninge och aldrig se henne igen?
 


Jag vågar faktiskt påstå att utan denna hästen hade jag tappat sugen för ridningen, totalt. Det har varit så mycket motgång uppvägt med så lite framgång och glädje att det helt enkelt inte var roligt längre. Därför är jag glad att Plönnige har denna fina, fina häst som visade hur fel jag hade.
 
 

Vikten av att berömma

 Något jag med åldern har blivit väldigt duktig på är att glädjas åt andras framsteg och framgång. När jag var yngre kunde jag istället lätt bli avundsjuk och lite sur, men nu blir jag uppriktigt glad när jag ser andra ekipages framgång. Jag är inte sen med att säga det och berömmer gärna för ett bra jobb med sin häst.

Just det där med att svälja egot lite och erkänna att wow, även om jag känner/ inte känner, tycker om/ inte tycker om den där ryttaren så HAR hon gjort ett grymt jobb och det går inte att komma ifrån. Du vet själv hur barnsligt glad man blir över komplimanger och när någon berömmer ens ridning och häst betyder det för hästmänniskor nästan mer än en komplimang i vardagslivet.
 
Därför tycker jag att nästa gång du ser det där ekipaget som blivit så fina ihop, gått från noll till hundra- Gå fram och säg det. Personen kommer leva på det länge efteråt; att någon faktiskt såg att allt arbete, alla timmar av envis träning, att ens blod, svett och tårar faktiskt gjort resultat och förändring till det bättre.
 
 
Behandla andra som du vill bli behandlad själv. Simple as that.

 Funderar på om jag ska lyfta fram några ekipage som utvecklats enormt tillsammans.
Hade det varit roligt? Har personen blogg blir det såklart en länk också! :)

Börjar bli en vana?

Idag blev det ridning ute på terrängbanan! Först en tur på de yngre hästarna där vi mest galopperade runt på fältet och övade på lite vattenpassage. Inget nytt, men en taggad häst. Låg på och var allmänt glad på livet, härligt var det! :)
 
Sedan utmanade jag och Ronja ödet och red lektion på Quick Step & Fair Lady ute på terrängbanan... Jag hann inte så himla långt innan Fair Lady började dumma sig och körde ett bocksprång, där jag ramlade av. Jag får nog öva på en mekanisk, bockande tjur för att klara av hennes bockar... Snabbt uppe igen och var ännu mer nogrann på att få henne inom ramen så hon inte kunde dumma sig. Blev några fler bocksprång efter hinder och småstegringar. Lite på tårna idag, ja! 
 
Avslutade med en bana på åtta språng och det gick superbra! Bra flyt och kontroll. Kändes bra att avsluta med det i varje fall :)
 
 

Göteborg Horse Show

I år blir det inget GBG HS för mig. Lite tragiskt då det händer mycket häftigt i år. Bloggkampen, avtackning av Ninja La Silla och dubbla världscupfinaler. Wow-faktor och jag kommer följa det troget via tv och streama på datorn. Då får jag vara med på en liten del i varje fall!


Ena anledningen till att jag inte åker dit i år är att jag ÄLSKAR mässan. Men har man ingen häst att shoppa saker till och vet att man själv inte kommer ha något att rida efter studenten, då känns det bara som självplågeri att gå runt bland alla fina saker och erbjudanden och jag skulle garanterat köpa något jag sedan inte kan använda ;)
 

Som en blöt katt

 
Det var hunting på skolan idag, vilket innebär banhoppning och terräng i ett sammanslaget moment. Detta var något jag inte kunde missa så ställde upp som funktionär. Krävdes inte så mycket jobb, bara ropa lite fram och tillbaka och låtsas att man hade koll på läget ungefär. Problemet var ju bara att himlen valde denna onsdag för att öppna sig och tömma sig totalt...

Kul att se, enda anledning till att jag inte själv var med är att jag inte riktigt trivs med någon annan häst än Beijng och trodde det skulle vara att man "hoppade" ut från banan och att hon skulle tycka det var lite konstigt. Så sket i det! Hade jag vetat att Fair Lady var så trevlig att hoppa kanske jag tagit en runda på henne! :) Perfekta priser hade de också, vinnaren fick 2,5 kilo godis!! Hur perfekt inför nationella på fredag haha? ;)
 
Nä, nu ska jag duscha och sörja att jag inte hunnit plugga ännu. Kommer antagligen hamna framför tv:n ändå så.. ;)
 
Foto på foto från tävlingen! :)
 

Hoppning x2

Äntligen börjar vi få hoppa lite igen! Med unghästarna tog vi några småskutt på ett kryss och hel koll på fötterna har hon inte riktigt. Blev bättre efter ett tag när jag fick lite mer kontroll över galoppen.

Andra passet red jag Fair Lady och det började med att jag inte hade full kontroll och hon tog tillfället i akt och drog iväg och bockade med mig. Blev skitsur och red över små hindrerna igen, och då fattade jag hur jag skulle rida för att hålla henne på mattan. 

Vi hoppade studs, en relation och band ihop det hela till en liten bana. Kändes himla bra och fick flyt i det hela. När jag väl hade lite kontroll så var hon riktigt trevlig att rida och hoppa! Avtravningen var avslappnad och hoppningen flöt på. Härligt!
 
Fair Lady på bild!
 

Nattlig inhandling

Impulstur med bilen till Maxi där hela huset har bunkrat upp med godis. Har ju skriftliga nationella i svenska på fredag- det innebär många skrivtimmar och då behöver man godis för att inte bryta ihop och för att motivera sig själv!
 
Lite (mycket..) godis förtjänar man efter man har tränat! ;)
 

Fina bilder på fin häst

Malin agera fotograf för Plönningedagen i helgen och lyckades knäppa dessa fina bilder på mig & Beijng! :)
 

Musik är bästa väckarklockan

Var riktigt seg i morse, även om bra musik i hörlurarna peppade en lite. 17 dagar tills jag och Ida drar till One Direction-konserten i Köpenhamn. Ska bli grymt!
 
Har även hunnit med en debatt på engelska om dödsstraff, miljöproblem, homosexuella giftermål osv... Alla hade dock rätt lika åsikter så det blev mest såhär: "Jag tycker att man ska få gifta sig inom samma kön." "Vi håller med, kärlek som kärlek." Klart! Haha, lite fail blev det men vi hade vettiga åsikter i varje fall! ;)
 
Nu har jag lagat mat och laddar inför fyspass ikväll. Träningsvärk imorgon- check!

Effektiviteten

Morgonen spenderades i sängen med att kolla på några avsnitt av både New Girl och How I met your mother. Mysigt!

Lektionerna idag blev uteritt med "bockmaskinen" Fair Lady, men idag var hon jättelugn. Okomplicerad att vara ute och galoppera på och var trevlig att sitta på! :)

Andra lektionen blev väldigt med socialträning för unghästarna då de sprutade ridhuset och hade massor av utrustning framme. Avslutade med att introducera dem till paddocken och alla skötte sig prima! Bejing var mjuk och fin och vi bara rullade på för att mjuka upp kroppen efter helgens stora prövning.

Idag tänkte jag väldigt mycket på att ha ett avslappnat säte och det fungerade väldigt bra, märkte skillnad! :)

Bilder från hoppmomentenMen nej, inte överhoppar vi här inte...
Lite spänd av tävlingssituation, yes!Supersuddig bild från terrängmomentet får hänga med!

Söndag

Dagen har ägnats åt plugg, soldyrkan och provning av balklänningen! Väldigt nöjd. Har dessutom fått ordning på studentinbjudningarna, äntligen så nu är även de ur världen!

Hoppas ni hade en skön söndag, jag avslutar min med film ;) Crazy, Stupid Love får det bli ikväll

Bilder från igår

Här kommer lite prints från dressyrfilmen!
 

Förbättra din sits

I senaste Hippson Magazine var det många bra tips för att kunna inverka bättre, som jag själv ska ta till mig! 
 
 • Sätet: Slappna av och svinga med hästen utan att driva, vänta in din häst så ni "svingar" tillsammans. Ett effektivt säte är ett avslappnat säte. Hästens rygg blir som du sitter på den, vill du hästen ska slappna av och svinga med ryggen måste du börja med dig själv.


 • Ryggen: Utnyttja din naturliga S-kurva i svingandet med hästen, låt axlarna falla ner.


 • Handen: Tänk att du bär två glas champange. Hamnar du i ett dragande läga där du försöker tvinga hästen i form hindrar du ryggens rörelse istället för att få en svingande rygg.


 • Handen: Du ska ha ungefär 200 gram (mindre än en chipspåse) i varje hand. Inte ingenting, men inte heller flera kilo. Om det känns som du behöver mer än så; lyft innerhanden istället. Genom att lyfta istället för att dra hindrar du inte ryggens rörelse! Detta kallas arrez-tygeltag och fungerar på såval stela hästar som för hästar som går emot eller bakom hand.

 • Handen: Håll tyglen "bak och fram" (den ände som löper från hästens mun ska alltså gå in mellan tumme och pekfinger, ner genom handen och ut mellan ring- och lillfingret). På detta sätt går det snabbt och lätt att hitta en bärig hand.

 • Tanken: Välbefinnade är kodordet. Tänk "fredagsmys i soffan". Det ska vara bekvämt att rida, inte en kamp!

 • Fokusera på att slappna av i din egen rumpa om din häst behöver slappna av.


  Andra bra sidor att kolla in på för sitstips!
  - Detta är ett repotage gjort på självaste Plönningegymnasiet, där jag själv satt i publiken!
  - Även denna är skriven av Hippson.
  -"Swing with the Horse"  Den är inte på engelska ;)
  - Denna hade nya tips!

Ny header

Ni får ursäkta dess fulhet, men jag har precis börjat fatta hur photoshop fungerar. Då blir det rätt basic.

Uppgradering mot förra då jag faktiskt har tre bilder i denna och inte på en såld häst ;)

Passar på att slänga in en ursäkt för alla stavfel de senaste inläggen, men är man dödstrött ser alla tagenter likadana ut. Simple as that!
 

Visste ni?

Efter den stora uppståndelsen om hästförsäljare via SVT Plus granskning (om hästar som gått igenom besiktningar felfritt, trots utslag på röntgen) har Sveriges veterinärmedicinska sällskap har nu skrivit boken "Besiktning av häst" med riktlinjer för en ordentligt gjord besiktning.
 
Detta för att undvika ännu mer fall som i inslaget där hästen hade ryggproblem där det genomlidit sorg, bråk och besvikelse. Jag själv kan relatera då jag lyckats skaffa mig två hästar med ryggproblem- trots röntgen på min senaste...

Känna bra att de tar tag i de bristfälliga besiktningarna en gång för alla! 

Resultat startfälttävlan!

Dagens aktivitet var att tävlingsdebutera Beijng både dressyr, hoppning och fälttävlan. Det blev lite mycket i huvudet på damen och hon var spänd och okoncentrerad.

Dressyren gick helt okej, brukar gå mycket bättre men fick ändå 75% (snäll bedömning, haha). Hoppningen blev ett stopp då jag inte ramade in ordentligt och hon hoppade mig ur sadeln vid nästan varje hinder. Hon är fortfarande inne i fasen där hon överhoppar sig ;)


Velade ett tag om jag skulle starta terrängen då hon varit rätt tittig idag och det var massor nya hinder ute, bl.a en häck-relation, en grav, halmhinder.... När Ida sedan ställde upp som draghjälp bestämde jag mig ändå för att försöka ta mig runt, som en erfarenhet för Beijng. Utan draghjälp och med hennes oerfarenhet hade det annars bara varit elakt att utsätta henne för.

Blev några utbrytningar,men tillslut kom vi över alla hinder på banan! Hon fick rejält med beröm efter varje hinder och en klapp på halsen haha. Dock gjorde jag misstaget att rida an graven (som hon antagligen inte sett innan) i galopp. Hon blev skitchockad när det kom ett hål mitt i vägen och slängde sig = jag druttade av, men lyckades landa på fötterna! Fick hjälp av hindervakterna att hoppa upp igen och slutligen kom vi över även graven. 

Med tanke på att detta var hennes tävlingsdebut i alla grenar måste jag ändå säga att jag är nöjd. Klart att man aldrig är glad direkt efter man ramlat av, men redan några hinder senare hade det runnit av mig. Nu behöver denna damen ännu mer tävlingserfarenhet men j*vlar vad fin hon kommer bli. 
 
 

Startfälttävlan

Imorgon ska jag alltså medverka på Plönningeryttarnas startfälttävlan. Detta är en väldigt basic variant av riktigt fälttävlan då det är ett dressyrryttartest där bara ryttaren bedöms och sedan sker resterande moment (hoppning och terräng) i 60 cm.

Ni kan faktiskt se fram emot lite film/kort då mamma kommer ner och kollar! Superkul att hon äntligen ska få se Beijng in action!

Här är en bild på senast jag startade skolmästerskapet, som var på samma nivå! :)
 

 

Småskutt och spooky häst

I förmiddags red jag Bejing med unghästarna och då skuttade vi över några småhinder på 30-40 cm. Beijing var glad och taggad, så det kändes bra!

Red sedan Chitroon och idag var inte hans bästa dag precis. Hatar när det är som en kamp att rida, det lbir inte kul då och jag blir bara irriterad. Testade rida fram på långa tyglar för att se om han tog för sig mer då och slappnade av, men icke. Stel som en pinne och allmänt ovillig idag.

I eftermiddags har jag hunnit med en liten engelska redovisning samt nationella i svenska muntligt, känns skönt att ha det avklarat! Stack sedan mot stallet och förberedde Beijing för knopparna hon ska ha imorgon, men hon var helstressad av någon anledning så jag tofsade bara manen och fixar resten imorgon när jag kan ha någon som håller i henne.

Timmarna rusar

Varför går dagarna så fort? Skolan segar sig fram med nationella muntliga i engelska, massa biologi och förberedelse för svenska nationella. Övat mitt Svenska nationella tal ikväll, då det ska göras imorgon. Well, får väl se hur det går.

Har även hunnit sprungit och hjälpt till med lite förberedelser inför balen.
 
Imorgon är det ridning hela förmiddagen, det ska bli kul! Startfälttävlan på lördag, längtaaar på att få hoppa terräng. Underbart!

Hittade underhållning på denna sidan, så vill ni ha något intressant och roligt att lyssna på- klicka här!Dagens ridning avklarad

Idag har vi för första gången på unghästkursen fått använda oss av bommar! Så himla efterlängtat! Älskar att använda mig av bommar, helst varje dag! Man får så mycket gratis av hästen och det sliter inte på den. Dessutom tränar man upp sitt öga för avstånd. :)

Unghästarna fick alltså göra en övning med bommar där vi hade 4 bommar, 4 bommar igen och sedan 2 bommar utspridda längs långsidan. Beijing tyckte det var skitkul och var lite taggad och var gudars fin i galoppen när jag hade lätt sits. Vi hade lite brått idag så hann inte rida igenom henne så som jag ville med mer galopparbete och lösgörande övningar. Det är det tråkiga med att rida henne i unghästgruppen tyvärr, där har man mycket kortare pass och de är mycket mer basic såklart.
 


Andra passet ändrades bommarna till hinder med en kombination kryss-räcke och sedan åtta galoppsprång ner till en oxer. Jag red Dido och jag vet att hon tar en stund att få avslappnad så satte direkt igång med skänkelvikningar, överställningar och öppna och till slut blev hon faktiskt riktigt trevlig!

I första övningen skulle vi hoppa kombinationen in och sedan sakta av till trav och rida över travbommar (som senare blev oxer). Det hade jag lite problem med då Dido blev stark och inte alls kände för att sakta av, men fick till det någon gång i varje fall.

Bommarna byttes sedan ut mot en oxer och vi övade på att räkna galoppsprången och ha en lätt sits. Denna övningen gick väldigt bra och vi kom rätt varje gång! Vi vände även på övningen och hoppade oxer, 8 galoppsprång och sedan en kombination med två räcken. Den satte vi direkt! Lite självförtroendeboost som jag hade behövt innan division III. Har inte tränat hoppning sedan i januari och det här behövdes verkligen, så himla kul!

Fick dessutom beröm för min lätta sits idag, alltid roligt! :)

Hard work

Red Beijing på morgonen och hon var inte alls på humör idag! Lite småbockningar när jag fattade galopp, men inget problem att hänga med. Hon var bara inte så avslappnad som hon brukar :)
 
 En lycklig Beijing när hon fick gå ut naken i hagen!
 
Efteråt red jag Faustino. Inte kul alls kan jag ju säga. Red ute i paddocken med bommar och Faustino ville bara lägga sig i handen och ånga på hela tiden. Inte nöjd, men avslutade med att få igenom honom bra i traven. Hade behövt lite mer öppna och skänkelvikningar för att få han mer avslappnad.
 
Nu på eftermiddagen har vi ordnat lite med balkommitén, haft möte, pluggat inför nationella i svenska samt hunnit med ett cirkelträningspass och härlig kvällspromenad med fyra tjejer från klassen. Fullt ös, medvetslös!

Övertrötthet samt foto från tävlingen!

Har suttit och finslipat på projektrapporten hela eftermiddagen, förutom vissa skrattanfall. Bilogiprovet avklarades med full pott, score!

Nu kan jag snart kalla den klar. Släppa den helt och fokusera på annat.
S å   h i m l a   s k ö n t !

Hittade förresten en bild på mig och Floyd från helgen! Bra blick där iaf ;)
 

Herregud. Nu är det ju vår tur!

Råkade läsa ett snart ett år gammalt inlägg om mina tankar kring studenten...
 
"Jag har sett treorna springa ut och detta året kändes det lite mer
Vill svära. FAN. 
Kommer sakna dom <3


Börjat filosofera över att nästa år är JAG en trea. 
Den som nollar ettor, är galen och ska skrika om student. Helt sjukt. 
Nästa år är det mitt älskade NP10B som står på trappen och sjunger i vita hattar. Jag kommer säkerligen inte träffa alla igen efter det. Vill verkligen inte det ska hända. 

Låt mig stanna just här, snälla?"
 
Skolan har verkligen inte varit sig lik utan de gamla 09orna. De var ett sånt himla liv med dem här och riktigt underhållande personer.
 
Lite ångest börjar jag minsann få, egentligen inte för att lämna skolan utan mer för att inte ha något att komma tillbaka till i höst. Den 5e juni är det slut, done, finito. DET är vad som skrämmer mig.

Hurtig x2

När vi kom hem från Hermanstorp var det så himla fint väder att jag inte ville åka hem och sätta mig på rummet, så istället utnyttjade jag tiden och tog ett pass i solskenet med Beijing och även en springtur!
 
Beijing var riktigt laddad till en början och såg ett spöke (aka sockerbitar vi ridit förbi 4 gånger innan) och slängde sig åt sidan-> sadeln gled på sidan då hon är rund som en boll -> höll på att åka av! Som tur var hade jag sinnesnärvaro nog att trampa ner i den andra stigbyglen, räta upp sadeln och slapp alltså tugga grus idag! Resten av passet gick hon som en klocka och galopperade största delen av passet och jobbade i låg, rund form över en bom. Riktigt härligt pass!
 
 
Nu ska jag sätta mig och ta igen helgens missade plugg. 
 
Måndag: Projektrapport ska in. Biologiprov
Onsdag: Prov i foderlära

Dags att börja kanske?

Division III

Uppstigning 5,30, knoppa hästen och bege sig mot Hermanstorp för första utetävlingen på år och dar. Så började min söndag och jag är förvånandsvärt pigg fortfarande!
 
I förklassen (90 cm) kändes det väldigt bra! Hade flyt och red mycket bättre än förra omgången, även om han inte var 100% framme för skänkeln.
 
I lagklassen startade jag sist i laget och var tvungen att nolla. Efter mycket tjat om framåtbjudningen red jag istället iväg Floyd för mycket mot hindrerna, så det blev lite hejsan hoppsan... Är väldigt nöjd då vi höll nollan och han hade bjudning, vilket var dagens mål för mig! Detta var nästsista omgången av division III, men jag rider inte i finalen då vi rider två omgångar var och jag har nu gjort mina :) Laget hade inte flyt idag, hade lite pet här och men slutade ändå fyra totalt.
 
Nya tag nästa gång för laget, håller tummarna för seger! :)
 
 

Dagen innan

Sov på tok för länge idag, vilet innebar att plugget inte hanns med. Var ju tvungen att ta mig till stallet, rida Floyd, bada honom och föbereda knoppning för imorgon.

Själva uteritten var jättemysig, ingen jobbig häst att vara ute att galoppera på och var lätt i handen. Härligt!
 
Imorgon startar vi en 90 klass och sedan lagklassen på 95. Ni får hålla tummarna för att det går bra! :)
 
Jag & Floyd längst till höger, från senaste omgången! :)


Slut för idag!

Slutade redan vid tio idag, men drog mig kvar i stallet för att kolla på när ettorna red. Nyfiken- ja.På själva lektionen red jag Beijing och det gick rätt bra! Mycket nedsutten trav, skänkelvikning, öppna och sluta. Lite problem vid fattningen av vänstergalopp, men annars rullade lektionen på bra!Anmälde mig till startfälttävlan på Plönninge med Beijing, spännande! :) På söndag ska jag dessutom tävla i division III laget på söndag i Hermanstorp, förhoppningsvis på utebana. Hade varit himla kul! :)

Plugga bör man annars dör man

Dagen startades med en sovmorgon och en promenad aka studiebesök i Haverdals naturreservat, vilket var helt okej faktiskt! Sjöng sång för en i klassen som fyllde år och ätit rester av tårta från igår.
 
Har lämnat in en uppgift i foderlära och nu ska jag banne mig skriva på min projektrapport. Ska in på måndag och  är en del finslip kvar!
 
Nu ska jag dyka tillbaka in i plugget, känns bra att jag bestämde mig för att försöka läsa en kurs till innan studenten. Go, go, gooo!

Helt okej Onsdag

Har hunnit med en tur till badhuset där jag faktiskt simmade ett bra tag och sedan blev det favoriten- bubbelpoolen.

Kvällen avslutas med tårta för att fira Ida, min roomie! :)Vårbus

Dagen startades med att köra två galoppass ute på Plönninges egna galoppbana. Lite spänt innan då hästarna ridits inne i princip hela vintern och är ganska glada just nu.

Red första passet på Laser som var helt överlycklig, taktade i traven och låg på hela tiden. Avslutade med att rejsa långsidan och då hade jag en riktigt glad häst kan jag säga! :)


Andra passet blev på Bejing, som jag trodde skulle vara rätt jobbig, men inte då. Hur okomplicerat som helst. Kunde vara lätt i handen och bara rulla på i ett bra tempo, utan att hon stressade upp om någon låg lite före. Precis så vill jag ha en häst när man ska göra galoppjobb. 

Här under ser ni en bild från när ettorna var ute på galoppbanan igår, Bejing längst till vänster i bild! :)

 
 
 
 
 
 
Smått förbannad

Nu har äntligen studenthatten och kläderna kommit! Nästan hela klassen gick runt i sina huvtröjor, charmigt! Skolan ekar förresten tom då alla tvåor är ute på praktik i fem veckor, och jag är allmänt förbannad över att skolan har sabbat vår student. Tack för den.


Topp 5

Klickbara bilder till annonserna på fina hästar och ponnyer!  

 
D-ponny, sto född 2002
Kvalad P90 och utbildad LA/LA
 
 
Övervuxen ponnyhingst
Tävlad som storhäst i fälttävlan internationellt.
Han var 5a i Franska mästerskapen för ponny i fälttävlan och har vinster upp till enstjärnig fälttävlan i England för storhäst
 
Hej, vill ha!!
 
 
 D-ponny, född 2002.
Står i Norge, Individuell 6e plats i Norska Mästerskapet.
LA Dressyr, LA/MSV Hopnning, CNCP1* men kvalificerat till CNCP** i fälttävlan

 
 
C-ponny
Tävlad P80, LA hoppning, LA dressyr.
Hoppat enstaka hinder på 135 cm, hoppar **hinder i terrängen med lätthet.
 
 
C-ponny född 2006 som hoppar som en katt.
Gått Lag-SM i fälttävlan och LB hoppning.

Bästa sättet att börja skolan igen

Idag var det bara ridning och hade en riktigt nyttig lektion för Maud på Bejing. Jobbade mycket med öppna, sluta längs långsidorna och hjälpernas inverkan, samt en hel del nedsutten trav.


I mitten av ridpasset kom jag verkligen åt henne och kunde sätta ordentligt med tryck i henne, så himla go känsla! Hela hästen är med en, i balans och har ordentligt med schvung. Denna hästen tycker jag så, så mycket om. Finns inte mer att säga än att jag storflinar varje gång jag rider henne, hon gör mig glad! Det är den viktigaste egenskapen för att trivas med en häst i långa loppet- det måste vara kul!
 
 


- Bejing i halvt misslyckade lindor.- Ronja, Quick Step och Bejing!

 
 
- Gick och handlade och Ida följde med för att gå in sina Jeffrey Campbell. Slutade med skoskav för hennes del och jag fick ha denna otroliga outfit hela vägen hem.

Sista gången

Sista gången jag har påsklov. Då var det avklarat och nu är det full fart mot studenten. Suttit och gjort inbjudningskort till studenten idag och tittat på gamla kort.

Sedan har jag ägnat nästan hela kvällen åt att kolla på oräkneligt många avsnitt av How I Met Your Mother, när jag borde plugga. Too bad. Imorgon rullar jag mot Plönninge igen.
 
-Det är inte långt kvar, det är bara att fortsätta tills jag kan inse att jag är i mål.
 

 

Nostalgi

Denna filmen på mig och Nakita kan jag se om och om och om igen. 
 

Planering, planering

Sitter just nu och funderar över framtiden och bläddrar i högskolekataloger och gör tester för vad jag skulle passa att arbeta med.

Kollar även runt efter lite jobb som jag ska söka "bara för att", för att ha lite alternativ att välja mellan och inte vara helt låst på bara en grej och inriktning. 

Kan upplysa er om att testet sa att jag borde jobba inom teknik, it eller samhällsbyggnad vilket jag inte riktigt håller med om... Får väl se om det blir där jag hamnar tillslut i varje fall. Peace.

Hästar & deras tänder

 
Mellan  Tvååker och Vessingebro hittar man en riktigt grym hästtandläkare.
 
Det finns många som är duktiga på det här med bett, hästens mun, raspning osv. Ylva Rubin tar det till en annan nivå.
 
Har varit där några gånger och föutom undersökning får man hjälp med exakt tillpassning av bett och om man ska testa en helt annan typ av bett. Hon har jobbat med talangssatningar inom ridsporten, föreläst och har en kombinerad veterinär/hästtandvårdsklinik.
 
Hon har skrivit bra om det på denna pdf från Hippson och denna sidan är verkligen bra ifall ni vill sätta er in mer i ämnet! :)
 
 
SMAKPROV på bra information!
 
Här har vi ett väl anpassat och lagom långt bett, samt ett som är alldeles för långt. Det kommer leda till att bettet för sig mer i sidled och risken för klämskador ökar!
 
 
Visste ni om att man ska ha skumrem på bett med hävstång för att förhindra bettet från att åka framåt, samt att bett med hävstång bör vara oledat( =ej delat) för att undvika klämskador och ger mer stadga?
 

Visste du att?

För att räkna ut den korrekta fodergivan hö till din häst ska du ta reda på hästens kroppsvikt. Lämplig giva är 1,3 kg TS/100 kg häst. (TS står för Torrsubstans och anger hur stor andel vatten stråfodret består av)
 
EXEMPEL: 1,3*6= 7,8 kg TS till en häst på 600 kg. Men detta behövs sedan räknas om till vanligt kg. När det gäller hö på är TS-halten alltid 84% och då ser uträkningen ut såhär:
 
7,8/0,84= 9 kg hö
 
Har du däremot hösilage måste du analysa det för att få reda på TS-halten, men nu låtsas vi att vårt hösilage har 65% ts. Då räknar vi såhär:
 
7,8/0,65= 12 kg hösilage
 
Hoppas ni lärde er något nytt! Vill ni ha mer såna här "tips" om foder, eller kanske i ett helt annat område?
 

Dagens

Idag fick jag välja på att följa med till Ullared, eller göra välbehövligt plugg. Det blev såklart det förstnämnda och jag utförde inget shopaholicbeteende idag inte! Var sugen på ett par skor, men överlever utan dem ett tag till :)

Jag är ganska analytisk som person, vilket märks både i vardagen och bland hästar. Beter sig en häst konstigt analyserar jag problemet och ger 10 olika förslag på vad det kan vara och i vardagen analyserar jag ofta omedvetet folks handlingar och varför dem gör det.
 
Kom och tänka på hur intressant det måste vara att sitta i Ullareds kassor och bara på folks shopping kunna se hur de är som person. Håller de på med fiske, ridning, mycket dataspelande eller är väldigt modeintresserad? Jag skulle säkert kunna få ett sånt jobb att vara kul, men hade nog svävat iväg och glömt att ta betalt och istället funderat på vad familjen har för hundras där hemma. Typiskt mig som söker efter förklaringar till allt haha!

Vilket jobb skulle passa mig efter denna beskrivning? ;)

Jönköping

Idag har vårgarderoben uppdaterats rejält. 

Blev ett par nya höga jeans från Bikbok (då mina andra sprack på olämpligt ställe förra veckan...),
2 peplumtoppar a` 99:-/st och en vanlig tröja från New Yorker
En långkjol och en bustier från Gina Tricot
 
Nu blir det ingen shopping på ett bra tag, och ska nog inte behövas heller :)
 

Vårgarderoben ska uppdateras!

Idag drar familjen mot Jönköping för att spana in vårnyheterna!
 
Jag är främst intresserad av att hitta ett par snygga, höga jeans och sedan är jag lite nyfiken på långkjol från Gina. ska kika på hur de ser ut! Annars blir det nog mest impulsköp, även om jag ska försöka hålla i pengarna.

Har iaf ett säkrat sommarjobb, så då känns det lite bättre! :)
 
Här är en variant av hur man kan kombinera långkjolen, I like it! :)
 
 
 

Hektisk dag

Har hållt en lektion för en på klubben Himla kul när man ser hur mycket en häst förändras i kroppen, till det bättre! Däremot blev det mycket jobb på lektionen med en envis ponny, men avslutade hur fint som helst.

Nu på kvällen gick jag på bio med Amanda och såg "The Host". Invecklad men så himla bra! En film jag verkligen ska se om :)

Första beställningen från Romwe

 
På torsdag är det troligen shopping som gäller, men tjuvstartade redan idag genom att lägga en beställning på Romwe! Lite lagom förtjust i galaxymönster, speciellt när man söker runt på det och ser hur snyggt folk har matchat det.
 
 
 
 

2 April och ändå lyckas jag

Har suttit på balkongen och skrivit på min projektrapport mestadelen av dagen, blandat med att kolla in kläder jag vill ha nu när våren är här!

Det rubriken syftar på att jag har brännt mig i ansiktet. Fint, var lysande röd i ansiktet. 

Imorgon ska jag hjälpa en i stallet och därefter MÅSTE jag hitta någon som vill se The Host med mig, den går nämligen bara i Gislaved imorgon haha!
 
Har tidigare läst boken (Genom dina ögon) men har helt missat att den skulle komma som film, ett måste att se ju. Dessutom har Matilda sagt att den var asbra. Luras inte av trailern, det är ingen skräckfilm. Jag hatar skräckfilmer så skulle aldrig tipsa om något sådant ;)
 

Ryttarförebilder

Daniel Zetterman- Lätt i sitsen, omärkliga hjälper, lätt, fin hand. Älskar hans ridstil.
 
 
Marcus Ehning- lätt, mjuk följsam. Det ser så okomplicerat ut!
 
 
Jörgen Larsson- Han kan rida ALLA sorters hästar och han gör det bra. Unga, gamla, starka, nätta, stora, heta, lugna hästar som han aldrig ridit innan bara sitter han upp på och gör grymma rundor. Han brukar vara med på Garks sommarmeeting och allt han gör ser så lätt ut. Stor förebild! 
 
 
Mark Houtzager-  Kroppskontrollen och grym på att vända enbart på vikthjälper och det ser helt enkelt bra ut!

 
Jens Fredricsson- Vi har haft clinics och träningar för honom på klubben och hans tänk i ridningen är bara väldigt rätt. Han är mycket för balansen, vikthjälperna ska stämma till 100 % och att handen är den sista checkpunkten efter ett hinder, inte den första som man ofta ser.
Han rider effektivt och har enorm kroppskontroll och känsla. Häftigt att en OS-deltagare vandrar runt på Gark lite då och då! :)
 
En genomgående tråd för dessa förebilder är att de rider med lätt hand, lätt i sadeln (står upp mycket) och får ridningen att se okomplicerad ut!


 

Handbok i sadelinpassning!

Mitt projektarbete har ju varit att skriva om sadelinpassning och dess betydelse och nu är den äntligen klar! Riktigt härligt att ha den i tryckt exemplar och kunna bläddra i sin egenskrivna bok.

Är det någon som vill ha är det inte försent då vi fick beställa några extra, bara kommentera eller skriv till alexandra.park@telia.com :)


Galen uteritt

Då vädret var underbart snodde jag och Sofie varsin skolhäst- Chitroon och Tango- och begav oss ut i skogen. Jag har inte ridit ut på vetintehurlänge så kändes inte helt 100 att galoppera runt i skogen på en häst man inte känner, och hjälpte inte när Sofie själv var taggad och ökade på sin häst. Kan tillägga att Chitroon, som jag red, är galoppör. Haha... Hjälp.

Slutade i varje fall riktigt bra! Red en kort, rund och kontrollerad galopp och fick även fram hans fina trav! När han slappnar av är han skitgo att rida. Helnöjd, även om det var en skräckblandad upplevelse. 
 
Nu är jag hemma igen och hann tyvärr inte rida Bejing som jag tänkt, eller snarare, jag var helt slut av arbete, frisk luft och uteritten haha! Får bli när jag är tillbaka i skolan istället :)

Bilder från uteritten kommer förhoppningsvis imorgon, de är inte på min mobil nämligen. Ni får nöja er med en ögonbild på Chitroon!
 

Visdom

 
"Både heta hästar och lata hästar kan vara falska i sin framåtbjudning. Bara för att en häst är het och springer fort betyder inte det att den bjuder framåt, utan mer att den löper ifrån problemet. En seg och "lat" häst som inte bjuder är det på samma sätt med, den bromsar sig bort från problemet."- Anita Sande

Detta är så basic egentligen, men många misstar sig i just denna frågan! Anita har samma åsikt som mig och uttrycker sig bra, därför låta jag henne stå för förklarandet :)
 
Nakita, min förra ponny, använde sig exempelvis av tekniken av att springa iväg, vilket kom fram i hoppningen ;)
 
Klicka här för att läsa hela svaret ang. framåtbjudning.

RSS 2.0