Ledigt imorgon

 Förra gången jag och Fruzsi var i Cardiff!

 
Jag och Ann-C har roddat runt hela stallet idag, ridit ut med den jobbigaste handhästen (det blev min uppgift.. Att jag muttrade att jag hatar att rida med två hästar hjälpte inte haha!), städat toaletter, strykit skoluniformer och försökt få i ordning pojken inför ett Halloween-party, innan vi insåg att hästarna även idag måste tas in, få mat och rengöra boxarna igen.. ;)
 
En dag som denna är jag väldigt glad att ha ett par extra Au Pair händer till hjälp. Vågar knappt tänka på hur det kommer bli när hon åker,  nu när hästarna står inne och det är helg = hunting för föräldrarna..
 
Det är något knasigt med denna veckan när alla hästarna från farmen flyttats hit, fåren flyttas hit, förberedelser inför vintern på riktigt och alla rutiner jag nyss lärt mig slits undan. Man känner stressen i luften och sjukhusbeskeden har väl inte gjort det lättare då föräldrarna måste vara iväg mycket pga det.
 
När allt är förberett och jag kan koncentrera mig på att komma in i de nya rutinerna ska det nog bli lättare, har knappt hunnit med något vanligt "husarbete" då det varit så mycket med hästarna och därför välkomnades jag och Ann-C av ett BERG av ren tvätt att sortera och stryka. Bara att köra på!
 
Imorgon är det som sagt min första lediga dag denna veckan, så himla, himla skönt. Jag ska åka tåg till Cardiff med Ann-C och flickan och det ska bli uppfriskande att lämna landet för huvudstaden för ett tag, tycker verkligen inte om när man har svårt att ta sig till större städer!
 
 
 

En dag från helvetet

Dagen kan beskrivad med ett ord: KAOS.
 
Sjukhusbesked på två personer som står familjen väldigt nära så föräldrarna fick åka iväg, motionera alla hästarna, mocka åt alla hästarna och sedan en väldigt nyttig lektion för Ann-C på stora Doc, även om jag fladdrade runt som en fågelskrämma! Ann-C är från Frankrike och även om hon bott i Wales innan är engelskan inte den bästa och därför blir förklaringarna himla enkla att förstå, då de måste vara basic. 
 
Jag är alltid så himla "snäll" när jag rider. Jag ber och ber om och om igen istället för att ryta till, kräva koncentration och faktiskt säga till hästen att lyssna på det jag säger och faktiskt utföra det DIREKT.
Någon som känner igen sig? Som känner sig lite snällare mot hästen av att köra på lite halvdant och låta hästen släpa fötterna lite då och då för att man inte har hjärta att sitta där och använda pisken.
 
Blev en ögonöppnare idag då Doc behöver "pang bom, nu gör vi det här, är du med är du med??" och när Ann-C hoppat upp och visat hur mycket finare han blev av pang bom ridningen så var jag övertygad att nu är det slut med meseriet. Från och med nu ska jag också vara pang bom, när det behövs. Får väl se hur länge denna iställningen håller ;)
 
 

Första bilderna på hästarna i Wales


- Captain och jag
 
 Flickan hade lite svårt att fota när hästarna faktiskt rörde på sig och därför blev det inga bra ridbilder! Får ha fotolektion med henne så hon kan fota mig när jag rider ;)
 
Detta var förresten första gången på över en månads ridning som jag trimmade i paddocken :)- Pojken tyckte väl inte att dressyrlektionen var sådär jätterolig och passade på att samla nya krafter när systern var i fokus.
Så himla klockren bild!-Duktiga flickan på mammans häst Blossom!
I vanliga fall rider hon en liten D-ponny men detta gick inte av för hackor!
 

Ni har något att se fram emot

Imorgon ligger nämligen ett tidsinställt inlägg med bilder från dagens ridning.
 
Detta innebär att ni för första gången kommer få se mig till häst, hästarna här i Wales och dessutom två bilder där  ni faktiskt ser barnen (till häst).  
 
Idag kan jag väl också tillägga att jag och barnen multitaskade genom att dansa och sjunga medan vi putsade utrustning och även hann slänga ihop brownies! 

Ringrostig?


Jag & Ann-C som kombinerade sin ridning av Doc (den stora svårstartade som jag nämnt innan) med att ge mig lite tips på Captain, favoriten!
 
Doc såg superfin ut, såg inga spår av problemen jag och resten av familjen har med han. Sjuklig duktig tjej!
 
Fick lite små tips som hjälpte väldigt mycket. Som att jag svankar för mycket och måste skjuta fram höften mer för att undvika det och voilá så kände jag av magmusklerna helt plötsligt! Och för att bli mer avslappnad och följsam skulle jag slappna av i magen och även om det lät konstigt så kunde jag helt plötsligt sitta som en stjärna i nedsutten trav. BAM. 
 
Hoppas att vi hinner fler sånahär lektioner innan hon åker!!
 

Låt mig få lägga mig ner och dö en stund, tack på förhand.

 


Idag var första dagen på alla hästarna stått inne över natten: MYCKET att mocka. Men eftersom vi idag delade på arbetet kändes det t.o.m lättare än vanligt, det var istället resten av dagen som sög åt sig av min energi.
 
Vi vallade får, hämtade hästar i enorma hagar, vallade får igen och red sedan ut på vägarna och Captain kändes mycket trevligare än senast då han var lite kort i steget! :) Tror även jag har lyckats fjäska till mig en dressyrlektion för Ann-C, ska bli nyttigt att att faktiskt få svettas lite när man rider! 

Nu är jag dödstrött och ligger och försöker hålla mig vaken för att kolla bloggar *beroende*.. Hoppas ni inte blåser bort i Sverige, för nu kommer "min storm" över till er ;)
 
 

Dagens visdom

Johanna Grant: Det är dessutom delvis man själv som gör det till vad det är. Är du inte nöjd, gör dig nöjd. Trivs du inte på jobbet, byt jobb. Är du inte lycklig, hitta något som gör dig lycklig. Kämpa lite till.
 
Så självklart, men hon sätter ord på det. Me likielikie.
 
 

Team Chasing i Sverige?Blev chockad när mamma länkade över detta. Sverige har visst team chasing, även om det inte är lika stort och välkänt som i England (typ nationsport..)

Jaha, något nytt att sätta upp på "To Do" listan med framtida häst. Kan nästan känna adrenalinkicken redan nu! Vem är på??

Team ChasingLång dag i regn och rusk och den värsta stormen sedan 1987 slår till inatt! Detta har lett till att alla hästarna fick gå in i natt och detta kommer innebära mer mockning, wiho!
 
Idag åkte vi på familjeutflykt och drog med Fruzsi och tittade på Team Chasing! Pappan startade så vi åkte efter hästlastbilen och jag och Fruzsi samlade på oss ordentligt med godsaker. Jag hittade riktigt god varm choklad med marshmallows (på en hästtävling!! Sverige watch and learn...) och av någon anledning sålde de glass.. Kändes som fel årstid men det var himla gott haha!
 
Nu på kvällen kom Ann-C, Au Pairen som var här oktober 2012- Juli 2013 och hon var väldigt pratglad och sånt älskar jag, då behöver jag inte prata lika mycket själv ;)
 
Bilder från idag, fler kommer imorgon!

Pappa Dave på Inchie :)
 
 
 

Vilse bland häckar vandrar vi omkring. Vi vandrar och vandrar men hittar ingenting

 

Jag på Lizzie, flickan på sin ponny Bell och pojken på "ärvegodset" Princess! Sur liten ponny men söt som socker!

Så här ser för övrigt alla vägar ut här på landet. Inte undra på att jag går vilse när allt jag ser är höga häckar. Får nog börja räkna svängar.. 


Idag var ingen bra "syskondag".
De var på varandra hela tiden med pikar och allmänt sura på varann, men det släppte när vi red ut ut jag tvingade dem leka meningslösa lekar med mig som fick oss att glömma bort att svänga på rätt ställen.. Tur att flickan är med lite mer i huvudet än jag!
 
Imorgon följer jag med och kollar när pappan tävlar i teamchasing, fast det är min lediga dag. Hela familjen ska med och även Fruszi så ska bli kul att se vad det är för något! :) På kvällen kommer även gamla Au Pairen, nervöst att träffa henne! 


 
 
 

Saker att sakna i Sverige

Jag är inte en person som får hemlängtan, jag bara kör och njuter av att uppleva nya saker. 

Vissa saker ser man dock fram emot med Sverigebesöket och jag listar några nedan:
 
  • Fira jul med familj och min underbara Amanda med familj! Tradition sedan innan jag kunde gå? Var hemskt när hon var i Australien, inte lika bra som vanligt.
  • Julbord. MUMS
  • Julklappar. Crap, måste börja köpa!
  • Marabou. Ska köpa ett rejält lager att ta med till Wales igen.
  • Festa till det ordentligt på juldagen med kära vänner låter bra enligt mig.
  • Ligga i sängen hela dagen utan att känna mig lat när andra arbetar utomhus.
  • Erbjudandet att få rida Matildas superduperfina häst som jag kärade ner mig totalt i bara genom att se denna bild. Källa: Stall Aspehus (som jag lätt ska vända mig till nästa gång jag söker häst, de verkar bara ha snyggingar inne)
 
 

Älskar lediga dagar

Att ligga kvar i sin varma säng när man hör andra gå upp och istället sätta på en film, stalka en tv-serie eller läsa en bra bok i sällskap med lite godis. Svårslaget!
 
För att väga upp allt höstmys har jag även hunnit köra lite crosstrainer och lite styrka för mage, armar, rygg och rumpa. Lyxade sedan till det med omelett med svamp, skinka och riven ost till lunch ( i vanliga fall är den engelska standard lunchen cheese& ham toast) och nu relaxar jag. Funderar på att övertala flickan på att baka Banoffee paj med mig, hon gjorde det för några veckor sedan och det var så himla god! Aldrig testat det innan, inte ens hört talats om den!
Stort misstag Sverige!
 


Digestivebotten, toffeefyllning, grädde och banan 

 

Sverigebesök!

Nu verkar polletten trillat ner hos mig också och idag kände jag mig äntligen i fas med arbetet! 
 
Red ut på fullblodet och Blossom som handhäst och vi lever alla ännu och det tolkar jag som ett bra resultat. 

Jag har nu bestämt att jag återigen besöker Sverige den 18-27 December och sedan drar jag tillbaka hit. Allra helst hade de velat att jag stannat julen och på ett vis ville jag också det och har velat fram och tillbaka. Sverige finns ju alltid kvar, men med tanke på att det är min födelsedag och en bra ursäkt att ta en veckas semester och sedan vara utvilad och köra på som sjutton igen med ny energi resterande månaderna!
 
Imorgon är det en ledig dag och jag satsar på att vara så lat som möjligt med massor av tv-serie tittande i sängen och förhoppningsvis kunna fylla på godisförrådet. Jag har höga målsättningar känner jag, men siktar man mot månen hamnar man ju bland stjärnorna, eller hur är det? ;)

Turbon var inkopplad

Men gud, vad har jag ens gjort idag? Putsat, mockat, avvänjt föl, fastnat i lera, kollat Scooby Doo med pojken (stunden jag helhjärtat älskar att jag inte växt upp), ridit ut på Doc, den store och före detta late hästen, men idag hade han nog en raket uppkörd. Behövde bara nudda med skänkeln så satte han av i trav, och för bara en vecka sedan fick man nöta fram han. Polletten verkar ha trillat ner! Nästa problem att ta itu med är att han slår med huvet, baysteps... ;)
 
Hade barnen nu på kvällen då föräldrarna var iväg men de skötte sig så bra så och flickan och jag kollade på en film och sedan hopp i säng. För min del med datorn och hennes del blev nog att hon slocknade direkt haha :)
 
Ledig på fredag och på söndag och på söndag kommer även en av de förra Au Pairerna på besök, en tjej från Frankrike som ska vara himla duktig ryttare så ska se om jag kan fjäska till mig någon lektion! :)
 
 

Jag erkänner

Jag hatar ankor. Så, då var det sagt.
 
Visste inte om det innan jag kom hit men när det börjar mörkna och ankj*vlarna vägrar gå in i inhägnaden och jag försöker valla in dem och lyckas få in en, men när man springer efter resten så smiter den ut...
 
Då insåg jag att ankor, det är inget för mig. Ska aldrig skaffa ankor, påminn mig om det om jag av någon anledning skulle komma på andra tankar.
 
Påminn mig om när jag hade lågt blodsocker, var hungrig, jagade ankor ensam och det började mörkna och jag fick klättra över samma staket fram och tillbaka fem gånger. Då kommer jag hamna på rätt spår igen.
 
I övrigt är jag trött i kroppen och antagligen kommer jag hem till jul! Håller på att titta på resor för att hitta billigaste alternativen tur & retur! :)
 
 

Äkta Wales väder

Nu när det är höst på riktigt så har även regnet kommit på köpet. I Sverige känns det mer som det regnar i intervaller, men här öser det verkligen ner i flera dygn. Har haft en sådan dag idag, och imorgon blir en likdan. Wiho...
 
Har gjort mestadels hushållsarbete idag som att städa, sortera tvätt och stryka men började dagen med det som jag tycker är värst: mockning. Hela dagen har varit en dålig dag med hästar som rymde, ankor som försvann, foder som tog slut... Som tur är kom barnen ut och hjälpte mig, höll på att gå under ett tag haha! Detta gjorde de då de ville att vi skulle göra pumpor igen och detta är dagens kreationer!
 
Denna "söta" variant gjorde flickan och jag och pojken gjorde en vampyr!
 
 

Let's reach for the Stars//OUTFIT

 
Let's reach for the stars

Let's reach for the stars by alexisen featuring a stella mccartney cardigan

Halloweenstämning!

Istället för film satte jag mig och karvade pumpor med barnen och måste säga att de blev riktigt lyckade. Jag har aldrig lyckats så bra själv, så barnen är nog rätt artistiska! ;)

Här har ni lite inspiration till era egna pumpor i höstmörkret! 
 
 
 

Abergavenny

Idag drog jag och Fruzsi till Abergavenny och kikade runt i affärer, fikade i evigheter och pratade om allt och inget.  Sprang runt och sökte regnskydd, åt godis och träffade på en tiggare.

Blandade upplevelser och himla go dag! Får se om jag kan få ihop lite viljestyrka och träna lite, annars tänker jag ladda energi inför en ny vecka! :)

Kan ju tillägga att mössan inhandlades idag på New Look! :)
 

Trötter

Red ut ensam med flickan idag och efter en del stalljobb och promenader fram och tillbaka med hästar (tar så himla mycekt längre tid än man tror..) satte jag mig och sorterade tvätt, sockar och strök kläder framför Hungergames filmen. Multitaskingen är grym numera! Bästa sättet att göra sånt jobb roligare :)
 
Eftersom det är lördag avslutades såklart kvällen med X-factor, min drog. Imorgon ska jag och Fruzsi in till Abergavenny och kika lite då vi är lediga och nästa gång jag är ledig kanske jag åker till Cardiff igen och tar med mig flickan då hon har "half term break" i två veckor framöver :)

Wiihoo!

Idag är min favorit här nere friskförklarad så vi tog en kort uteritt och resten av dagen har jag gjort allt från att sortera kläder, skala päron avv frysa ner och mocka. 

Nu vankas pizza, ska bara slänga mig in i duschen först och försöka hinna titta på nån rolig film! Ha en trevlig fredag där hemma! :)

Suddigt Wales-landskap!
 

Känns inte som jobb

Resten av eftermiddagen spenderades med barnen, det känns inte som ett jobb att hänga lite med dom på den lediga dagen om jag fått vila på förmiddagen!

Blev lite skador på studsmattan och vi fick lugna ner oss framför tv:n. Sitter hellre och kollar program som inte hackar där än streama på datorn, internet är inte det bästa nämligen ;)

Blev så glad idag när flickan sa "Alex, you are an great Au Pair!".
Så skönt när man kan känna att man hamnade rätt. Det är detta jag behövde göra i livet just nu, lära känna nytt folk från andra länder med annan kultur och nya upplevelser.
Självständighetsbiten kirrade jag redan på Plönninge med internatet där ;)

Ibland måste man gå lite vilse för att hitta nya vägar1. Började min lediga dag med den bästa frukosten: müsli, päron, äpple, banan och kokosmjölk!
Segade mig i sängen och kollade på roliga klipp på youtube av skådespelarna från Teen Wolf. Följde med till andra farmen och hälsade på Fruzsi och pratade igenom problem.2. Tog en rask höstpromenad med inkluderade villovägar (därav rubriken på inlägget) i mina älskade galaxyleggings!3. Hann, som den äppelknarkare jag är, bli väldigt sugen på just äpple under promenaden och som en skänk från ovan möts jag av detta längs vägen. Tack, vem du än är!

 
 
4. Svängen mot gården där jag bor!
 

Ja, jag har en crush på beanies och dessa kängor. Problem med det?

Meow

Meow by alexisen featuring a beach picture
 

Tagelarmband, ja tack!

 
 
Vill även du vara med och tävla om ett tagelarmband? Klicka då in här!

Oflyt

 

Flickan & ponnyn även jag rider! :) Tillräckligt suddig för att jag kan lägga ut den haha! (Y)


Har jag en j*vla förbannelse över mig eller något? Så fort jag börjar tycka om något så händer något dåligt.
 
Min favorithäst är nu halt och den andra som var himla trevlig har akut hovböld. Tack för den liksom.
 
Tillbaka till det positiva! Hade en bra uteritt på flickans ponny och idag fick jag till det bättre! Jobbade på i bra form och försökte få henne ärligt fram till bettet och kämpa på med hennes skritt. Hon har liksom bara en växel i skritten och lägger man till skänkeln vill hon hellre trava än länga steget. Så det ska jag jobba vidare på! I takt med att förtroendet för bettet ökar så kommer det bli enklare att korrigera :)
 
 
Avslutade kvällen med lego-bygge, nattsaga för pojken och sedan lite Pirates of the Caribbean med flickan. Hur tur får man ha och få ett värdbarn med exakt samma humor som en själv? Underbar och samma intressen, bl.a imponerade jag när jag sa att jag sett One Direction live ;)
 
Tur att man aldrig riktigt vuxit upp och lever kvar på barnnivå, perfekt för Au Pair jobbet haha! 
 
 

En sån där seg dag och funderingar

Ni vet de där dagarna man bara vill ligga kvar i sängen och bara kolla film, äta godis och bara vara himla lat? En sån dag längtade jag efter direkt när jag vaknade, det var svinkallt ute och jag har varit seg hela dagen. Allmänt omotiverad på livet idag. En såndär dag vi alla har ibland..
 
Det är nog det bästa med just mitt Au Pair jobb eftersom jag inte har helgerna ledigt (vilket även är tråkigt då jag inte kan åka iväg på weekend resor med andra Au Pairer) men när man är seg mitt i veckan är det skönt att det är max 1-2 dagar tills nästa lediga dag. Bara att hålla ut lite extra och kämpa på! ;)

Fick iallafall en trevlig uteritt på Blossom idag med ponnyn som handhäst! Kom att tänka på att jag faktiskt inte motionerat hästar på annat sätt än uteritter den tiden jag varit här och samma med föräldrarna! Det är bara dottern som ridit 1-2 gånger i paddocken då hon inte får rida ut ensam.
 
Imponerade enligt mig! I Sverige är det verkligen tvärtom och max 1-2 uteritter i veckan. Jag föredrar lätt dressyr längs väggrenen och mindre dagar i paddocken. Det gör susen för motivationen! (Y)
 
Här har ni Blossom! :)
 


 
 
 
 

En upplevelse jag nästan missade

Jag har inte skrivit ut detta på bloggen innan, mer varit allmänt chockad över att det faktiskt hände. Som ni vet är jag ett freak för X-factor, speciellt UK:s. 

När jag var på väg hem till Sverige från Jersey satt jag och väntade på flygplatsen med en bok i händerna. Jag blev irriterad över att folk var högljudda och plötsligt flimrar kameror förbi mig och folk som man bara ser är artister pga av deras styling. Inga mjukisbyxor där inte, jag kände mig inte vacker då alltså.
 
Jag hamnade mitt i en inspelning av X-factor och har sett alla grupperna som skulle till jugdes houses LIVE. Enligt mig, jäkligt coolt. Är fortfarande lite hög på händelsen haha! Mina nuvarande favoriter i X-factor har jag alltså stått 50m ifrån och några deltagarna filmades 5 meter ifrån mig, bokstavligt talat.

Nu i efterhand vet jag att de var på väg till New York när jag såg dem, och nedan ser ni grupperna som gick vidare: Kingsland Road (Favoriter), Miss Dynamix & Rough Copy (favoriter)


Ni fattar inte hur många jag känner igen på denna bilden! Jag såg dessa människor! Gah, hoppas de blir riktigt kända så jag kan skryta mer om det ;)
 
 

Aztec i mitt ❤Här har ni bilder på dagens inköp! Det var svårt att få med långkjolen på bild så fick improvisera lite där haha... Hade velat ha den korta toppen i svart också, men där fanns inte min storlek kvar :(
 
Favoritaffären New Look fanns i Abergavenny, lyckan!! De hade dessutom rea på massor av Aztec-mönstrade tröjor, byxor, kjolar- you name it! Därför är det inte svårt att gissa vem som tog med sig halva reautbudet in i provrummet... Jag, såklart!

Slutade med att jag fyndade dessa mönstrade underverk för 9 pund totalt= endast 98 kronor

Nu ska jag minsann och och springa en runda och sedan lite styrka på det. Det är bara på mina lediga dagar jag hinner att träna så då får jag passa på (Y)

 

Wanties 
 
 

Åh, jag älskar ju oversize-tröjor! Behöver fler ziphoodies och dessa hade varit perfekta! Dock är butiken i Sverige så.. Linnet är ju bara underbart och tygkassarna likaså. Har fått en liten crush på tygpåsar med snyggt tryck och även på beanies. Vill ha allt, typ nu. Men blir att vänta ett tag!

Beanien är från jfr.se och resten hittar ni på kandeeshop.se
 

Idag var en lång dag

Var tvungen att jobba idag då föräldrarna skulle på team chasing och då var det bara att ladda om! Fixade stallet som vanligt, strykte kläder medan jag kollade på Mamma Mia filmen, lekte med Lego, gjorde musikvideos osv osv.. Dagen har gått i ett hela tiden! 

Därför är jag välförtjänt av att ligga här i sängen och kolla på X-factor. Imorgon ska jag få skjuts in till Abergavenny, ska bli kul att se hur närmsta stan ser ut! :)
 
De har världens sötaste hundvalp! Jag dör gulighetsdöden varje gång jag ser han!
 
 
 
 

Basic sadelkunskap 101

Alla mina sadelböcker som var kvar (mitt projektarbete)  lade jag ut på klubbens loppis och nu existerar inte fler till salu! 
 
Tänkte därför på er som inte har min superbraiga bok (är man stolt så är man), och för er som redan har den såklart, repostar jag ett väldigt intressant inlägg av ryttarduon.blogg.se som har slagit huvudet på spiken. Läs och sug i er eventuell ny kunskap! Det bästa med inlägget är de pedagogiska bilderna!
 
 
"Så nu tänkte jag ta lite om hur man hittar en sadel som passar. Jag tycker sadlar är väldigt kul, hade det inte varit så långt bort så hade jag utbildat mig till sadelmakare och utprovare. Jag hoppas det ändå kan bli så någon gång i framtiden för det är verkligen något jag tycker är kul och intressant! Därför så har jag snappat upp väldigt mycket information inom ämnet, jag är verkligen inget proffs eller utbildad. Men jag är realistisk och har lärt mig rätt mycket om det så något blåbär är jag inte iallafall, vill säga att jag har rätt bra koll :)

Det är alltid bra att ta hjälp av utbildade människor när det kommer till sadlar, det är trots allt den viktigaste utrustningen man köper till hästen. Men tänk på att det finns bra och mindre bra utprovare och det är trots allt ryttaren som känner sin häst bäst. Så provrid, prova många olika sadlar och se vad hästen och du själv som ryttare trivs bäst med. Bara för att sadeln ligger bra i stallet så behöver den inte ligga bra eller vara omtyckt av hästen när du rider.

Några viktiga saker att veta är om hästen är rak eller svängd i sin rygg, om den är bred eller smal, platt/rund eller takformad och hur lång hästens rygg är. Ni ser några bilder på de olika här nedan.Har man en häst med svängd rygg så behöver man en svängd sadel, en häst med takformad rygg behöver en sadel med takformade bossor osv. Ryggens längd mäts från 5 cm/tre fingrar (lite delade meningar) bakom hästens bogblad till sista revbenet. En sadel får inte vara för lång, då kan den klämma på länden och den kan orsaka obehag eller åka fram.

Sedan så har man ju sadelns storlek med ex. 17" (tum) osv. Det är hur stor sadel ryttaren behöver, det har inget med hästen att göra. En stor häst kan ha en sadel som är 16" om ryttaren är liten. Men man får vara lite försiktig om man som ryttare är lång och ex behöver 17,5" och hästen har en kort rygg, då kan sadeln bli för lång, då kanske man får leta efter en sadel med kortare anläggningsyta ex med rundbossor.En bra tillpassade sadel ska ligga an med hela bossan mot hästens rygg, den ska inte klämma någonstans eller släppa så att det glappar. Den ska ligga still när man rider, inte glida åt något håll och inte ryckas fram eller bak, gunga eller liknande. Bara följa med hästens rörelser men stanna där den ska vara. En sadel som glider fram och hamnar på/mot bogbladen stör hästens rörelser och den kan bli ovillig att röra sig och få ont.

Om man redan har en sadel och inte vet vad det är för vidd & tum på den så brukar det stå under kåporna, ev på lädret som skyddar överkåpan mot sadelgjordens spännen om det är en hopp eller allroundsadel. Olika märken har vidderna i olika format, vissa sadlar som bla. Prestige mäter sina i cm, då brukar det ex. stå 34 och då är det en normal mot vid osv. Andra märken har sina i siffror och då kan det stå tex 3 och i ett märke kan det vara normal medans i ett annat kan det betyda vid, man får ta reda på just det märkets. Annars kan det även stå MW, W, XW osv och det är precis som det låter "medium wide", "wide" och "extra wide". Tum står som vanligt ex 17,5" och det är alltså sitsstorleken som jag nämnde tidigare.

Det finns som sagt mycket man ska gå igenom för att se om en sadel passar eller inte. Sadeln ska komma ner på hästens rygg, inte ligga "uppe på" och inte kunna gungas fram och tillbaka om man tycker på bakvalvet. Man ska även få in ca 3 fingrar mellan sadelns framvalv och hästens manke när ryttaren sitter i sadeln.

Och tänk på att om du tänker använda padd under sadeln så prova ut sadeln med padden, köper man en sadel i lagom vidd och sedan sätter under en padd så kan sadeln bli för smal. Vid hoppning brukar det vara bra att ha en fårskinnspadd under sadeln för då kan hästens skuldror vidga sig när den hoppar utan att sadeln trycker. 

Det är även viktigt att kolla så att sadeln ligger i jämnvikt. Den får inte luta bakåt eller framåt, om en sadel får tyngdpunkten för långt bak så hamnar allt tryck långt bak på hästens rygg och hamnar den för långt fram så kan det trycka framtill istället. Som sagt, det är en hel del som ska passa när man provar ut en sadel.
Kom ihåg att det är bättre att rida barbacka än att rida med en sadel som inte passar
och att det kan ta tid att hitta en sadel både du och hästen trivs i. Ta hjälp av kunniga
människor runtomkringd dig eller åk på sadelprovning där man kan få möjlighet att prova
många olika sadlar och jämföra, en sadel är en investering, den kan vara dyr men det är värt det
."

Så sant som det var sagt. Huvudet på spiken Emily!
 

Kort och gott kallas det ju

Dagen har bestått av att underhålla pojken med lego för att han skulle lämna sin syster ifred med sin kompis ett tag. 

Har hunnit med en uteritt på Lizzie som var betydligt lugnare idag och övningarna för min sits gör redan verkan, känner mig mycket jämnare :D Överlycklig, som jag kämpat med detta i flera år och så har jag äntligen en lösning!! Lyckan!
 
Avslutade kvällen med X-factor och skäms över att jag tror jag kommer fastna för två nya pojkband. Damn you Alexandra! ( Kingsland Road och Rough Copy borde ni söka på direkt haha.. ;)

Lediga dagen imorgon är inställd så nu sätter jag klockan, sluter ögonen och laddar om!

Outfit: Shades of Grey

Shades of Grey

Oväntat

Gjorde mig redo med kameran i högsta hugg för att gå en rask promenad, lagom hurtigt med min förkylning i åtanke. Jag hann ungefär 100 meter från gården innan min värdmamma bromsade in bilen bredvid mig och undrade om jag ville följa med till den andra gården, där de har sina avelsston och  även är samma gård som Fruzsis värdfamilj bor på. Jag sa såklart ja och följde med ut på fältet för att assitera medan vi bytte täcke på den 26 åriga hingsten Dancer, still going strong!

Därefter tog de vuxna lite te medan jag och Fruzsi pratade. Väl hemma fick jag min dos av hurtighet av att leka på studsmattan med pojken och sedan varva ner med film med båda barnen liggande ovanpå mig. Så himla söta! Sedan började de bråka om att "Alex is mine!!" och det var gulligt fram tills de fick ett rätt bra grepp om varsin arm och drog haha... Då satte vi punkt och jag sitter nu och avslutar en go ledig dag framför datorn! 
 
Imorgon är det jobb och förhoppningsvis hänger jag med flickan och hennes kompis in till närmsta stad- Abergavenny! Äntligen :)
 
Har redan massa bilder, men funderar på om jag får lägga upp bilder på andras barn.. Känns lite konstigt att fråga om lov för då kommer de väl sitta och översätta  och hålla koll på allt jag skriver och då blir bloggandet inte lika bra :/ Vad tror ni?

Slappedag och problemlösning av sitsen

Har det underbart. Har äntligen hittat en bra streaminglänk för The Mortal Instruments: Stad av Skuggor och har njutit av den ännu en gång. Har ätit lyxig frukost med frukt, müsli och kokosmjölk (vilket var väldigt mycket godare än jag trodde. Blandning mellan yogurt och mjölk känns det som och dessutom är den fettfri, inte för att jag bryr mig om det men någon annan kanske gör det).
 
Jag har hunnit sätta mig på älskade Polyvore och lekt ihop en ny outfit och dessutom läst mer i Equipage och idag hittade jag ännu ett bra repotage i samma tidning (chockad!) om olika svårigheter i ens sits och hur man löser det med olika övningar. Jag testade några alldeless nyss och det känns redan bättre! 
 
Har ni kanske ett ben ni drar uppåt och framåt lite mer än det andra? Då kan ni har ett roterat bäcken (detta har jag själv och har vetat om länge, bara inte fått reda hur jag ska reda ut problemet) och ni upplever då att trycket  i stigbyglen minskar på ena sidan och för att hålla balansen tippar man omedvetet överkroppen åt det hållet. Här ser ni tydligt hur jag har mer tryck i min högra stigbygel och att hälen även är mer nertrampad på den sidan.
 
Detta brukar leda att jag får väldigt ont i min högra fot om jag står upp länge och lägger all den vikten där. Fy fan när vi hade galopp på Plönninge säger jag bara, inte bara musklerna som värkte utan även känslan av att man blir huggd i högerfoten.
 


Nu har jag lite övningar som kan hjälpa mig och dessutom kan även ni få hjälp om ni sitter snett (mitt problem), har ojämna händer, lägger omkull händerna, stolsits, hamnar på tå, överdriven vridning utåt med tårna osv. Blir för långt om jag skriver om allt här, så har ni problem med er sits säger jag samma sak som igår: Köp tidningen och hjälp er själva att bli bättre ryttare! :)
 
 
 
 

I bettens tecken del 5

Här kommer en tänkvärd repost från Baraelvira.se
 
 


"Bilden ovan är en sådan bild som jag satsar alla mina pengar (typ 10 kronor, så rik är jag) på att många fnyser åt. Jag hade nog också himlat med ögonen åt den för drygt ett år sedan. Men faktum är ju att bilden är så himla sann. Hade det cirkulerat omkring en bild på en hund med ihopsnurrade käftar, då hade folk avskytt den människa som utsatte hunden för det. Däremot publiceras det dagligen bilder på hästar, vars mun är precis lika igenstängd av läderremmar - men då reagerar ingen. Det är ju vardag, det är normalt, det är vad vi är vana vid att se. Citatet på bilden tycker jag summerar det hela väl; "Wrong does not cease to be wrong because the majority share it". Fel slutar inte vara fel bara för att majoriteten av oss använder det. Ingen av oss (hoppas jag) har för vana att sätta in en metallstång i hundens mun och sedan snöra ihop hundens mun. Det är inte accepterat i samhället, det tillhör inte vanligheten och ses därmed som ett brutalt fel - kanske rent utav djurmisshandel. Däremot har nog de flesta som läser detta inlägget någon gång tyckt att det var fullt normalt att utsätta hästen för samma procedur. Hur kommer det sig? Just precis, för att det är socialt accepterat.

 
 


Denna bilden hittade jag på Hästfocus Facebooksida. Tycker kanske inte bilden som sådan är fenomenal, man hade nog kunnat göra det på ett bättre sätt rent kommunikationsmässigt - MEN innehållet talar trots det sitt klara språk. En hårt spänd nosgrimma leder i många fall till andningssvårigheter hos hästen. Inte undra på, hade någon tryckt åt en rem över mitt näsben hade min kapacitet att dra in luft också försämrats. Täpper man till en andningsfunktion - då blir det svårt att andas = logiskt. Vad som är mindre logiskt är varför vi vill utsätta våra älskade vänner för det. Vi kräver att de presterar och levererar, på samma gång som vi konstant sätter käppar i hjulen för dem. Någonting känns lite förvridet, kan jag tycka. När man spänner igen hästens mun tar man även ifrån hästens möjlighet till att uttrycka sig. Hur många hästar blir inte "bättre" och "trevligare" att rida när man sätter på dem en snokrem? De slutar ju gapa och sticka ut tungan för att visa obehag - för vi tar ifrån dem det alternativet. De kaninte visa obehag, därmed ser det i våra ögon ut som att de trivs.

 
 

De här kommentarerna hittade jag under bilden från Hästfocus Facebook. Orkar knappt gå in på hur ledsen jag blir av att läsa den första, det är en så vanlig missuppfattning. Den andra kommentaren får dock mitt hopp att höjas lite, jag tycker att hen kommer med ett vettigt argument; varför sticker hästen ut tungan när du rider? Det är det man som ryttare borde fråga sig, istället för att trycka ihop hästens mun. Visst kan det kräva att man ändrar på något i sina vardagsvanor, men för tusan, är det inte värt det? Vi vill väl ändå hästen det bästa? Smärtan och/eller obehaget som hästen känner försvinner inte bara för att vi sätter på den en nosgrimma, det finns kvar, men vi ser det inte. "Syns det inte, så finns det inte". Bläh.
 
 
 
 
 
 
Denna bilden minns jag inte riktigt var jag hittade, men jag tycker att den är klockren. Det är precis såhär det ser ut runt om i våra stallar. Hästen gapar, berättar att den inte är bekväm med situationen - vi tystar ner den genom att dölja ("fixa") problemet. Det blir ganska tydligt när man ser det såhär, eller hur? Jag behöver egentligen inte skriva så mycket mer än att illustratören satte huvudet på spiken. Right on!"

Kloka åsikter och även om man inte håller med om exakt allt så är det tankeväckande. Personligen älskar jag den nedersta bilden, precis som Elvira beskriver uttrycker den obehag och istället för att ta reda på varför gömmer vi problemet. 

Just Elviras blogg har blivit lite av en favorit på senare dar, då även om jag inte håller med om allt hon säger uttrycker sig väldigt väl och förklarar varför hon tycker som hon gör. Att hon refererar till "tiden hon själv inte visste bättre" gör henne mer mänsklig i mina ögon och jag älskar när hon gör inlägg som dessa.
 
Vad är er uppfattning om bilderna?

How I Met Your Mother är kvällens räddning

Idag har jag bara suttit ner för att äta lunch och resten har varit full rulle med mockning, uteritt på Doc som var spooky idag då det var kall vind, städning och mer stalljobb. Hann inte ens med att leka med barnen idag så fjantade mig med flickan på kvällskvisten för att ta igen det lite :)
 
Imorgon är jag ledig och det är hur underbart som helst. Jag tänker sova länge, titta på filmer och försöka cykla in till Abergavenny utan att bli påkörd för att leta upp ett bibliotek. Wiho! Storslagna planer, men välbehövligt :)

Rekommenderar er Sverigebosatta

Innan jag flög till England köpte jag en tidning av Equipage och det var det bästa köpet på länge.
 
Häst-tidningar brukar bara ha en intressant artikel var känns det som men detta numret tog upp vilka sorters sadlar som passar olika sorters hästryggar (behöver jag säga att jag älskar den delen, speciellt då jag aldrig tidigare hittat en som sammanfattat det så bra? GALET! :D ), att vem som helst kan få den perfekta ridhästen genom att rida korrekt och tips på det, stamtavlornas magi.. Allt detta tilltalar mig och mycket mer intressant fanns i! 
 
Så jag rekommenderar er att springa till närmaste mataffär och köpa nummer 6, lätt värt det!
 
 
 

Hej, levande död här!

Idag var föräldrarna iväg på hunting så jag fick ta stallet på morgonen och sedan blev det lite strykning (antalet gånger jag gjort det innan kan räknas på en hand), rensa ogräs och rida ut på största hästen i stallet: Doc!
 
Väldigt trevlig när motorn väl kommer igång, är lite segstartad och blir lätt lång, som många stora hästar gärna blir. Väl framme för skänkeln känner man hur ryggen höjs och han gav en härlig känsla! :)
 
Mitt jobb som Au Pair är i denna familj att vara en hjälpande hand i allt. Föräldrarna klipper gräs medan jag rensar ogräs vice versa, vi jobbar ihop. Man är verkligen inte sysslolös här!

Idag slog jag till och tog en tur på crosstrainern, behövdes verkligen, även om jag har världens förkylning. Så nu är jag totalt utslagen och ska avsluta dagen med ett avsnitt av nya säsongen av How I Met Your Mother. Godnatt folket!

För nyfikna själar

Är ni nyfikna på vad som händer på stuteriet kan ni alltid kika in på Tresaisons egna FB-sida där det kommer lite uppdatering om deras hästar, deras uppfödningars framgångar och såklart föl!

Den vita hingsten som är till salu brukar jag leda dagligen (vilken status alltså!) och ska förhoppningsvis snart rida han för försäljningsvideo! Spännande, spännande, speciellt då han inte ridits på några månader... ;)
 
 
 
 

Bonne på halvtid?

Lyckan idag när flickan säger att jag är en jättebra Au Pair och att jag umgås mer med henne på kvällarna än de andra har gjort (då de egentligen är lediga, men ändå!) och pojken kramar en helt spontant. Gullungar!
 
Idag har jag ridit ut på flickans ponny och den hade lite problem med att den krullade ihop sig i formen och släppte bettet och när den släppte bettet när vi galopperade ute på en stor åker med två andra storhästar som drog på kände jag att jag hade velat rida ihop mig lite med den i paddocken först haha.. Men i Rom gör man som romarna, som talesättet så vist säger. Därför har jag även vallat och fångat får idag, jag är bonne på halvtid här ;)
 
När jag försöker leka fårherde fångades jag även på film hahaha så här har ni!
 
 

Been there, done that

 
Vad kan man säga om dagen? 
KAOS.
 
Nä inte riktigt, men en del kaos, kulturkrockar blandat med lite shopping kanske beskriver dagen bättre?
Jag har för första gången i mitt liv varit på Hollister och jag är väldigt kär i butiken och fascinerad över att alla som jobbar där ser bra ut. Modeller som aldrig blivit kända kanske? Blev förstås kär i en tröja men då det är svindyrt får jag tråna över den på håll ett tag till.
 
 
Istället köpte jag "ful jeans" på Primark att ha i stallet, träffade andra Au Pairer/inhemska ungdomar (hahah det lät fult..) och höll på att missa tåget så jag och Fruszi fick spurta järnet hela vägen till stationen. Kände att det blev en deja vu på den händelsen.. ;)
 
Under kvällsmaten fick jag skrattattacker och blev utstirrad av flickan och mamman undrade om jag mådde bra. Bra fråga, behöver nog vila nästa dag jag har ledigt och bara ligga i sängen och se på massor av film. 

Let's run away and don't look back

Första prövningen idag då föräldrarna åkte på hunting och jag blev hemma med barn och hästar! Ännu lever jag och det svåraste var nog att få upp flickan på morgonen. Vi hann även med att ha en picknick i en av hagarna och leka efteråt. Dagen avslutades med en uteritt på fullblodet Captain, som är favoriten just nu, och X-factor! Nu slipper jag streama den och kan istället se den direkt på tv:n. Halleluja!
 
Imorgon är det ledigt igen och då ska jag med den ungerska Au Pairen till Cardiff, Wales huvudstad. Beroende på  hur trött jag är får jag se hur länge jag stannar där, annars ska jag ev. möta upp några fler Au Pairer där! :)
 
Pojken tyckte solen var för varm på picknicken och valde att lägga sig under själva filten... hahaha
 

Skett någon länkning?

Statistiken är lite över "det normala" så är det någon vänlig själ som länkat får ni gärna säga hej! :)
 
Kan ju även säga att jag idag har hunnit med massor! Uteritt på före detta galoppören Captain med Blossom som handhäst. Krävs lite teknik som jag ännu inte har när man möter bilar och andra hästar och fårflockar på vägar som bara har plats för en enda bil...
 
Jag har så klart fixat i stallet som vanligt, putsat, dammsugit huset, varit med när flickan red sin ponny och på kvällen åkte vi iväg på en vän till familjen som fyllde 50. Pojken roade sig i hoppborgen och flickan pratade om livet och somnade nästan på min axel. Hur söta är dessa barn!? Helt sjukt! 
 
På söndag ska jag antagligen åka med den ungerska Au Pairen till Cardiff, Wales huvudstad! :)

Vart är jag?

Nyfikna på vart jag hamnat? Här finns deras hemsida om ni vill stalka lite ;)
(Ja, detta är mestadels för din skull Jeanette, så du har något att göra ;) )
 
Det är alltså Tresaison Stud jag är hos och här föder de upp både Appalosa och Knabstrupers, sysselsätter sig med både hunting (där man jagar räv och hoppar över stora häckar för att följa efter hundarna som jagar) och team chasing ( vilket kan beskrivas att man rider i ett lag om fyra, rider så fort man kan och hoppar fasta hinder och häckar. Snabbast team vinner!)
 
Håller ni lite koll på denna sidan kan ni följa vilka hästar jag rider!
Blossom är en av dem! :)
 
 
 

Första lediga dagen

Den har spenderats med att knyta nya bekantskaper med en ungersk Au Pair och vi har pratat framtidsplaner, om att vara Au Pair i allmänhet, vad vi tycker om för musik, vad vi vill göra inna vi dör... Det mesta alltså!
 
Vi hann även med att titta på Mr. and Ms. Smith och gått en promenad! Min snälla värdfamilj skjutsade mig åt båda håll!
 
Känns inte som jag kunde hittat en bättre familj! :)
 
Imorgon är det jobb igen och nästa lediga dag är Söndag. Bara att fortsätta att bounda med barnen och jobba på så kommer detta bli ett minne för livet!
 
 Typiskt Wales landskap!
 

Debut

Idag har jag hunnit med att rida ut med en hand häst för första gången. Krävde lite teknik, men lär mig väl med tiden! :) Ny erfarenhet!
 
Har även hunnit med att lasta unghäst, åkt iväg till deras andra gård och hämtat hem ett sto med föl istället och träffat en annan Au Pair där från Ungern! Riktigt roligt! :)

RSS 2.0